.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
جنگل‌ها مي‌سوزند، مسئول كيست؟

درخت بلوط پيري دارد مي‌سوزد. او يكي از هزاران اصله درختي است كه متعلق به همه مردم است و در بي توجهي بايد نابود شود. با دبه‌اي به او آب مي‌پاشند تا خاموش شود. اما آيا آتش افتاده در جنگل را مي‌توان با دبه‌اي آب خاموش كرد؟

آتش به جان جنگل‌هاي ايران افتاده است. جنگل‌هاي سر سبز شمال كشور، جنگل هاي پراكنده دامنه زاگرس، جنگل بي‌نظير ابر در شاهرود كه جايگاه ببر هاي ايراني است به خاكستر تبديل مي‌شوند. 

هكتارها جنگل در رودبار و دامنه شمالی، جنگل شهرستان گلوگاه دستخوش حرق شده‌اند و جنگل‌هاي زاگرس هنوز خاموش نشده است. گویا خشم آتش قصد کرده است در چند ماه ديگر زاگرس را بي‌جنگل کند.



آتش به شرق مازندران رسيد


طبق استاندار جهاني سهم هر فرد از جنگل 8 هكتار است. وسعت ِ كم ِ جنگل‌هاي ايراني اين نسبت را به 2 هكتار براي هر فرد ايراني پائين آورده است. سهم ايرانيان از جنگل را حالا آتش دارد كمتر مي‌كند.

جنگل‌ها نقش برجسته‌اي در اكوسيستم نقاط استوايي و گرم دارند. ايران هم محتاج جنگل است اما جلو چشم ايران، جنگل‌هايش دارد ذبح مي‌شود. به راستی چه كسي پاسخگوست؟

جنگل‌هاي ايران، آتش‌هاي بي‌امان
جنگل‌هاي ايراني به صورت نوبتي مي‌سوزند. سال 86 بود كه 2500 هكتار جنگل كردستان به خاکستر نشست. 

217301.3 هكتار جنگل طي 6235 مورد آتش سوزي بين سالهاي 1371 تا 1380 نابود شده است. تنها در سال 83 در استان خراسان 85 مورد حريق 500 هكتار جنگل را سوزاند. 

سال 86 شعله‌هاي آتش 2500 هكتار جنگل در استان كردستان را خاكستر كرد. حميدرضا وجداني وبلاگنويس و كارشناس مرکزتحقیقات جهادکشاورزی استان همدان، آن حريق را چنين توصيف كرده بود: «در سال جاری در بیش از 20 نقطه جداگانه آتش سوزی های مهیبی جان هزاران درخت وجانور بی‌زبان در آتش قصاوت وسنگدلی مردمان بی‌مسئول ومسئولین بی‌مسئولیت به خطر افتاد وسوخته شد.»

آتش‌‌سوز‌ي‌هاي امسال
شمال شرق شاهرود يكي از بي‌نظيرترين جنگل‌هاي جهان را دارد؛ جنگل ابر. هواي خنك اينجا پناهگاه شاهرودي‌هاست از گرما. چشمه ساران فراوان و جنگل‌هاي تو در تو موقعيتي استثنائي را به اين جنگل‌ها داده است.

جنگل ابر كه در صورت احداث جاده شاهرود سمنان كه در سفر استاني احمدي‌ن‍ژاد قولش را داده است، يك ميليون اصله درخت را از دست مي‌دهد. اما آبان امسال جنگل ابر در آتشي که عده‌ای آن را مشكوك خوانند، سوخت. ديگر 15 هكتارش نيست. حالا مي‌توان در خاك سوخته جنگل ابر ويلاسازي كرد.

مانند هر آتش ديگري حرارت علت اصلي آتش سوزي است اما آنچه هكتارها جنگل را چند روز مي‌تواند نابود كند حرارت طبيعت نيست، بي‌توجهي انساني است.

جنگل‌هاي زاگرس امسال هم دوباره در آتش بي‌توجهي سوخت. اگرچه فرماندار مريوان اغراق در حريق جنگل را تشويش اذهان عمومي و دست‌ساز بيگانگان دانست و به گردن كشاورزان بي‌احتياط انداخت اما انجمن سبز چيا از طبيعت به خاطر بي‌توجهي، حلاليت خواسته است.

به گزارش سبز‌چيا ده‌ها هكتار جنگل زاگرس هنوز مي‌سوزند و هيچ كس پاسخگو نيست. «در 6 ماه گذشته [از خرداد تا كنون]‌ با وقوع 707 مورد آتش‌سوزی، بیش از 30 هزار هکتار از جنگلهای شهرستان‌های مریوان و سروآباد در آتش سوخت.»

امسال همچنين 12 مورد حريق در جنگل‌هاي استان مازندران افتاد. يك مورد آن جنگل هاي كلار‌دشت بود. 

در هفته‌هاي آخر آبان 50 هكتار از جنگل‌ كلاردشت سوخت. خسارت ناشي از اين آتش سوزي 2 ميليارد تومان تخمين زده شده است.

استان مازندارن تنها كلاردشت را در حريق نديد، پارك ملي گلستان هم سوخت.

به گزارش همشهري و به نقل از معاون سازمان محيط زيست 200 هكتار ازجنگل گلستان از بين رفته است. 


آتش در جنگل گلستان

بعد از استان مازندران آتش به استان همسايه افتاد. درجان درختان تنك سياهكل آتش افتاده است. تاكنون 15 هكتار جنگل سياهكل سوخته است. مسئولين طي دو روز خبر از كنترل آتش مي‌دهند. 

آتش؛ خشم طبيعت يا بي توجهي 
در سال 1386 و در پي آتش‌سوزي اسف بار 2500 هكتار حريم سبز جنگل، نهادهاي مدني مريوان از سكوت و انفعال دولت در اين فاجعه ملي شكايت داشتند.

آن سال نهادهاي مدني مريوان در بيانيه‌اي مشترك نوشته بودند: «به دليل نبود بودجه و امکانات لازم، اداره منابع طبيعي اين شهرستان تاکنون نتوانسته است مانع گسترش و مهار اين آتش‌سوزي‌ها شود. عدم شناخت محيط زيست، عدم شناخت فوائد جنگل‌ها و همچنين بي‌توجهي جامعه سبب اصلي از بين رفتن منابع طبيعي ملي هستند. اميدواريم که مسولان امر به اين فاجعه زيست محيطي توجهات لازم را داشته باشند تا ديگر شاهد وقوع چنين فجايع تاسف آور طبيعي نباشيم در کشور نباشيم.»

بي‌توجهي مسئولان تنها به كردستان محدود نماند بلكه پارك ملي گلستان هم در بي‌عنايتي دولت چندين روز سوخت و صدايش درنيامد.

دبه،‌ بيل و سمپاش‌هايي كه حالا با آب پر شده وسايلي است كه با آن آتش در پارك ملي گلستان مي‌خواهد خاموش شود. 


اطفاء حريق با دبه

شريف موسوي دبير شبكه تشكل هاي زيست محيطي استان گلستان مي‌گويد پارك ملي گلستان بايد سنسور هاي تعيين حرارت و هشدار و اطفاء آتش سوزي داشته باشد. اينها هيچكدام نيست و حالا كه آتش دامنگير پارك ملي شده است بايد با وسايل ابتدايي نامه‌نگاري كنيم تا بالگردهايي كه براي اطفاء حريق طراحي نشده‌اند به ياري طلبيده شوند.

سرهنگ ايرواني فرمانده يگان حفاظت از منابع طبيعي منطقه با بيان اينكه پارك ملي گلستان يكي از 4 منطقه حفاظت شده كشور است گفت: «يك فروند بالگرد از سازمان جنگل‌ها و مراتع براي مهار آتش‌سوزي به پارك ملي گلستان اعزام شده است.»

جالب است كه سرهنگ ايرواني كه فرماندهي حفاظت از منابع طبيعي در منطقه را به عهده دارد در پاسخ به اين پرسش كه چرا تنها يك بالگرد به منطقه ارسال شده بود، محافظت از پارك ملي را به عهده سازمان محيط زيست دانست.

محافظت از منابع طبيعي كه جنگل هم جزو آنهاست طبق اصول 45 و 50 قانون اساسي بر عهده دولت است. در همين راستا یگان حفاظت از منابع طبیعی از اواخر سال 1384 رسماً تشکیل شد.

چه كسي پاسخگوي آتش هاي پي در پي در جنگل هاي ايران است؟ جنگل بعدي كه قرار است آتش بگيرد و خاموش نشود كجاست؟


استفاده از اين خبر فقط با ذكر نام شمال نيوز مجاز مي باشد .
ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000592323
 
working();
نظرات خوانندگان :

نا شناس 13 آذر 1389
آتش در مراكز استان هم وجود دارد ليكن نيروهاي حفاظتي شركت چوب و كاغذ و مجريان طرحهاي جنگلداري از گسترش آن جلوگيري ميكنن. اين موضوع كمترين مزيت مجريان طرحهاي جنگلداري است.

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 0.106 seconds.